Vrste stakla

VRSTE stakla

Ornamentna stakla

Ornamentna stakla se proizvode na sličan način kao i „float“ stakla, s tim da staklena traka prolazi između dva valjka, od kojih su jedan ili oba reljefne strukture, koja se onda prenosi na staklo dok je još u zagrijanom stanju.

Nazivaju se i dekorativna stakla, jer zamagljuju pogled ali ne sprečavaju prolazak svjetlosti, pa se mogu koristiti u hodnicima, prozorima, vratima, tuš kabinama, kao stakla za namještaj, ali i na svim pozicijama umjesto float stakla. Idealna su funkciji zaštite privatnosti u zavisnosti od reljefne strukture stakla.

Mogu se obradjivati kao i sva float stakla.

Stakla bojena u masi – Parsol

U građevinarstvu su značajno zastupljena u fasadama u osunčanim predjelima ali se najčešće koriste kao dekorativna stakla za unutrašnje uređenje, gdje su jako primjenjiva i veoma zahvalna sa aspekta uklapanja u postojeći enterijer jer imaju ton određene boje a u isto vrijeme zadržavaju transparentnost.

Ova stakla mogu imati različite nijanse a to su siva, tamno siva, bronzana, plava i zelena

Obično staklo – Float

Float, ravno staklo je obično tradicionalno providno staklo najšire primjene od svih vrsta stakla.

Koristi se u kombinacijama termo-izolacionih paketa stakala, ali i u raznim pozicijama u enterijerima.

Ima blago zelenkastu nijansu, koja se može vidjeti na rubovima stakla ili pogledom kroz staklo sa bijelom podlogom. Proizvodi se u debljinama od 2 do 25 milimetara, a najčešće se koriste debljine od 4,5,6,8,10 mm.

U enterijerima se koristi za oblaganje stolnih površina(6mm), izradu tuš kabina (8mm) i td