Proizvodi od stakla

Staklene ograde

 

U savremenoj arhitekturi staklene ograde postaju nezamjenjiv faktor na poziciji stepenišnih ograda, balkonskih ograda, francuskih balkonaca kao i ograda oko bazena i td.

Postoje dvije vrste izvedbe staklene ograde, a to su ograde montirane u aluminijske profile, kao i druga opcija gdje se staklo montira za zid pomoću takozvanih “Spyder” nosača.

 

Staklene ograde – spyder nosači

Najčešće se primjenjuje na pozicijama kod stapenišnih unutarnjih ograda, ali moguće ga je montirati i primjenjivati i na drugim pozicijama enterijera i eksterijera. Zbog toga što se na staklu buše rupe kroz koje se montiraju spyder nosači, te je potrebno je da staklo bude izdržljivije i otpornije na stezanje. Stoga staklo koje se koristi osim što mora biti laminirano neophodno je da bude i kaljeno sastava 882

Proizvodi od stakla

Staklene ograde

Stalene ograde – alu profile   

Ovaj tip ograde se najčešće primjenjuju na vanjskim pozicijama, ali moguća je primjena i u enterijerima shodno preferencijama klijenta. Aluminijski profili je vrhunskog kvaliteta izrađen od proizvođača Alumil.

Funkcioniše na principu fiksiranja profila za adekvatnu podlogu, a zatim ubacivanja i pričvršćivanja stakla za aluminijske profile. Profili se u osnovi proizvode u boji sirovog aluminija, a moguće je farbanje profila po želji kupca u jednu od boja po RAL karti.

Staklo koje se najčešće primjenjuje u ovakvim situacijama je laminirano staklo sastava 881. Postoje dvije vrste aluminijskog profila, koje se razlikuju u načinu montiranja za podlogu.